پمپهای سه فاز سانتریفیوژ
تاحالا به این فکر کردهاید که آب از کجا میآید یا چطور در حجم زیاد جابجا میشود ؟ یا چطور یک کارخانه بزرگ میتواند مایعات رو به بخشهای مختلف منتقل کند؟ یکی از قهرمانهای اصلی پشت پرده این کارها ، پمپ است. و وقتی صحبت از پمپهای قوی و پرکار میشود، پمپهای “سه فاز سانتریفیوژ” حرف اول را میزنند. این پمپها به خاطر قدرت بالا، کارایی عالی و طول عمر زیادشان، حسابی محبوب هستند.
پمپ سانتریفیوژ یعنی چی؟
شاید اسمش کمی قلمبه سلمبه به نظر بیاد، اما کار پمپ سانتریفیوژ خیلی ساده است. تصور کنید یک چرخ در حال چرخش دارید . وقتی آب یا مایع وارد مرکز این چرخ میشه و چرخ شروع به چرخش میکنه (که بهش “پروانه” میگیم)، مایع رو با نیروی زیاد به سمت بیرون پرتاب میکنه. این نیروی پرتاب، هم باعث میشه مایع فشار پیدا کنه و هم به جلو حرکت کنه. حالا اگه این پروانه رو داخل یه محفظه حلزونی شکل (که بهش “کیسینگ” یا بدنه پمپ میگیم) بذاریم، مایع با فشار از یک خروجی مشخص خارج میشه. پمپهای سانتریفیوژ درست همینطور کار میکنند .
چرا “سه فاز”؟
وقتی میگیم پمپ سه فاز ، منظورمون نوع برقی هست که پمپ با اون کار میکنه. برخلاف برق خونه که تک فاز هست، برق سه فاز قدرت خیلی بیشتری داره و مخصوص کارخانهها، مزارع بزرگ و جاهایی هست که به موتورهای قوی نیاز دارند . این برق سه فاز به موتور پمپ قدرت زیادی میده تا بتونه پروانه رو با سرعت و نیروی بالا بچرخونه و حجم زیادی از مایعات رو جابجا کنه . به همین دلیله که پمپهای سه فاز سانتریفیوژ، هم برای آبرسانی شهری و کشاورزی مناسباند و هم برای کاربردهای سنگین صنعتی .
اسب بخار (HP) و اندازه دهانه (اینچ) : انتخاب درست برای کار درست
همانطور که گفتیم، پمپها مثل بقیه وسایل ، انواع و قدرتهای مختلفی دارند . دو تا از مهمترین چیزایی که موقع انتخاب پمپ باید بهشون دقت کنیم، “اسب بخار” و “اندازه دهانه” پمپ هست :
اسب بخار (HP) : این نشون میده موتور پمپ چقدر زوره ! پمپهایی که اسب بخارشون بالاتره (مثلاً 10 اسب بخار به بالا)، میتونن آب رو از چاههای خیلی عمیق بالا بکشن، یا در حجمهای خیلی زیاد و با فشار بالا منتقل کنند . این پمپها برای آبیاری زمینهای بزرگ، آبرسانی به ساختمانهای چند طبقه یا کارهای صنعتی سنگین عالی هستند. پمپهای با اسب بخار کمتر ( مثلاً 1 تا 5 اسب بخار ) برای کارهای سبکتر مثل آبرسانی خونه، آبیاری باغچه یا سیستمهای کوچک مناسبند .
اندازه دهانه (اینچ) : این به قطر لولههای ورودی و خروجی پمپ اشاره داره . اگه پمپ دهانه بزرگی داشته باشه (مثلاً 3 اینچ یا بیشتر)، میتونه در مدت زمان کم، حجم خیلی زیادی از آب رو جابجا کنه. این پمپها برای جاهایی که نیاز به دبی (حجم آب در دقیقه) بالا دارند، مثل پمپاژ آب استخر، فاضلاب یا آبیاری قطعات بزرگ زمین، حرف ندارند. پمپهای با دهانه کوچکتر (مثلاً 1 تا 2 اینچ) ، بیشتر برای کارهایی که دبی کمتری نیاز دارند اما شاید نیاز به فشار بیشتری باشه، به کار میان .
چند تا مثال از کاربرد این پمپها :
کشاورزی : برای آبیاری مزارع با سیستمهای بارانی یا غرقابی، پمپهای سه فاز سانتریفیوژ با اسب بخار بالا و دهانههای بزرگ، آب رو از رودخانه یا چاه به راحتی به زمین میرسونند .
صنعت : در کارخانهها برای جابجایی مایعات مختلف، سیستمهای خنککننده، یا پمپاژ مواد شیمیایی (البته با جنس بدنه مناسب) استفاده میشن .
ساختمانسازی : برای آبرسانی به ساختمانهای بلند، تأمین فشار آب در مجتمعهای بزرگ یا تخلیه آب از گودبرداریها .
سیستمهای اطفاء حریق : به عنوان قلب سیستمهای آتشنشانی، این پمپها با فشار بالا آب رو به سمت آتش پمپاژ میکنند .
جنس و ساختار : چرا مهمه ؟
جنس بدنه و پروانه پمپ خیلی مهمه، چون باید با مایعی که پمپ میکنه سازگار باشه. مثلاً پمپهایی با بدنه چدنی برای آب معمولی خوبن، اما اگه بخوایم مایعات خورنده یا خیلی داغ رو جابجا کنیم، باید از پمپهای استیل (فولاد ضد زنگ) استفاده کنیم. این پمپها طوری طراحی شدن که موتور و پمپ مستقیم به هم وصل باشن (“کوپل مستقیم”) که باعث میشه نصب و نگهداریشون سادهتر بشه و لرزش کمتری هم داشته باشن .
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.